Omgangssyge
Fakta
- Infektioner i tarmen med virus skyldes ofte norovirus, rotavirus eller adenovirus - i daglig tale omgangssyge eller "Roskildesyge"
- Symptomerne er diarré - evt. med kvalme og opkast. Opkast holder typisk op efter 1-2 dage, mens diarréen varer lidt længere
- Virussen smitter via afføring eller opkast
- Omgangssyge er helt ufarlig for de fleste, og den går over af sig selv i løbet af 3-7 dage
- Små børn med omgangssyge bør ses af en læge, hvis
- deres urin bliver meget sparsom og mørkfarvet
- barnet bliver slapt og sløvt
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at personer med omgangssyge (virusinfektion med opkast og/eller diarré) holder sig hjemme fra arbejde eller institution i mindst 48 timer efter, at symptomerne er ophørt. Dette gælder både for voksne og børn. Formålet er at forhindre smittespredning. Anbefalinger ved omgangssyge fra Sundhedsstyrelsen:
- Hold dig hjemme: Personer med omgangssyge bør ikke gå på arbejde eller i institution i mindst 48 timer efter, at symptomerne er forsvundet.
- God håndhygiejne: Vask hænder ofte og grundigt, især efter toiletbesøg og før madlavning.
- Undgå tæt kontakt: Begræns fysisk kontakt med andre mennesker, mens du er syg og i karantæneperioden.
- Væske og kost: Drik rigeligt væske for at undgå dehydrering - gerne i hyppige små mængder. Letfordøjelig mad kan introduceres gradvist, når appetitten vender tilbage. Se lyseblå boks nederst på siden med råd og vejledning ang. kost.
- Søg læge: Hvis symptomerne er alvorlige, varer i mere end et par dage, eller hvis der er tegn på dehydrering (væskemangel), bør man søge læge.
Kostråd
- Spis mange små måltider, gerne 6-8 om dagen.
- Spis mad der har stuetemperatur, da det er mest skånsomt for tarmen.
- Tyg maden grundigt, så er den lettere at fordøje.
Følgende kostråd kan mindske eller afhjælpe diarréen. Kostrådene er baseret på erfaringer fra andre patienter og viden om forskellige fødevares effekt og optagelse i mave-tarm systemet.
Følgende fødevarer bør du undgå under diarré:
- Brød med klid, frø og kerner samt øllebrød
- Luftdannende grøntsager som kål, porrer, løg, ærter og grønne bønner samt alle rå grøntsager.
- Indledningsvis mælk og mælkeprodukter – når diarréen er aftagende, kan du vælge syrnede mælkeprodukter som Cultura, kærnemælk o. lign.
- Frugt, henkogt frugt og frugtgrød, med undtagelse af grønne bananer og æblemos/fortyndet æblejuice.
- Kaffe og alkohol.
- Stærkt krydret, røget og hårdt stegt mad
- Fødevarer med kunstige sødestoffer som sorbitol, maltitol og xylitol, fordi de kan virke afførende.
Følgende fødevarer kan du med fordel spise under diarré:
- Havregryn, lyst brød uden klid, frø og kerner fx ristet franskbrød, tvebakker, havresuppe, havregrød, rismelssuppe, bondebrød, sigtebrød, lyst knækbrød og kiks.
- Kogte og bagte grøntsager, gerne rodfrugter.
- Banan - jo grønnere, jo bedre
- Skæreost og bløde oste (ost indeholder ikke laktose)
- Kartofler, kartoffelmos, hvide ris og hvid pasta.
- Fjerkræ, fisk, farsretter, pålæg og æg.
- Brug gerne laktosefri mælk, da den indeholder næring
- Begræns indtag af fedtrige fødevarer fx smør, fløde, cremefraiche
- Ernæringsdrikke som Nutridrink, Fresubin og Resource kan anvendes ved diarré, men vær opmærksom på, om de øger diarréen, da de er meget koncentrerede.
Væske
Ved diarré mister kroppen en del væske. Drik derfor rigeligt med væske, ca. 2-3 liter dagligt. Drik gerne saftevand eller lignende med sukker da det er vigtigt, at væsken indeholder kalorier. Hvis du vælger fx cola eller andet sodavand så ryst gerne noget kulsyren af, så en del af bruset forsvinder.